dilluns, 26 de juliol del 2010

Comencen els enderrocaments dels darrers habitatges desallotjats al Turó


Les darreres cases desallotjades del Turó de Font de la Guatlla per fi s’estan enderrocant, després de més d'un any d'haver estat deshabitades. Un capítol més del procés d'expropiació del Pla General Metropolità (PGM) del 1976 que va decidir transformar el Turó en zona verda i integrar-lo en el parc de la muntanya de Montjuïc. Els primers veïns expropiats van començar a ser reallotjats en diferents vivendes (dins i fora del barri) fa prop de dos anys, 32 després d’iniciar-se el procés. I alguns d'ells encara esperen.

Un procés etern i més que feixuc pels veïns. Quan l’any 2007, FontdelaGuatlla.com va preguntar quin era el termini per aquest PERI, la resposta va ser que l’objectiu, segons el llavors vocal d’urbanisme de l’Associació de Veïns Font de la Guatlla, Javier Fernández, era que “per Setmana Santa [de 2007] tots els veïns del Turó estiguessin reallotjats”. Una quimera. Des del Districte Sants-Montjuïc sempre s’han emparat a “la complexitat de les negociacions”, tot i tenir els nous habitatges de protecció oficial construïts i buits des de feia més de tres anys. I és que es tracta del Turó de la discòrdia, que en el seu dia ja va dividir (i divideix) als veïns del barri.


Una lentitud que ha fet la vida impossible als veïns encara residents, ja que abans es tractava d’una comunitat que es coneixien de tota la vida i que, al igual que la idiosincràsia de Font de la Guatlla, vivien com un poble. “Era com un poblet”, afirma Rosina Pasqual, veïna del Turó, a Barcelona TV. Al tractar-se d’una zona afectada pel PGM i no poder fer-hi obres (les que s’hi feien eren fetes pels propis veïns), la zona s’ha deteriorat. I més encara des de que va començar el procés de expropiació i reallotjament, ja que al no enderrocar completament les vivendes desallotjades fa més d’un any, ha propiciat que durant les nits hi entri gent per dormir. “Ara em fa por viure aquí”, confessa Pasqual. “En els últims dos anys, quan va iniciar-se aquest PERI, és quan hem vist que la zona s’està degradant”, ressalta Rafael Serra, també veí del Turó; “només demanem que mantinguin en condicions el que tenim”. I és que alguns veïns encara no tenen data per abandonar la zona. Per això que fa unes dues setmanes, un mes més tard del termini que havia marcat l’Ajuntament, va començar l’enderrocament de les últimes cases desallotjades. Un nou capítol de la història interminable del Turó de Font de la Guatlla.




dissabte, 24 de juliol del 2010

Tot a punt per la cerimònia d’inauguració del Campionat d’Europa d’Atletisme de Barcelona 2010


“El públic fliparà”
. Clar i català. És la opinió de Hansel Cereza, fundador de la Fura dels Baus i director i guionista de la cerimònia d’inauguració del Campionat d’Europa d’Atletisme de Barcelona 2010 que tindrà lloc el pròxim dilluns 26 de juliol a partir de les 21,30 hores a l’avinguda Reina Maria Cristina, utilitzant la Font Màgica de Montjuïc com a espectacle principal. Tot i que aquesta es mostrarà a tot el món de “forma diferent ja que s’utilitzarà l’interior de la Font”, segons Cereza; “l’aigua serà el personatge principal de l’acte ja que forma part de l’espectacle”.


L’objectiu dels organitzadors és apropar el Campionat d’Europa d’Atletisme als ciutadans, recuperant així l’esperit de Barcelona 92 on tota la ciutat es va bolcar en els millors Jocs Olímpics de la història. És per això que l’acte d’inauguració no es farà a l’Estadi Olímpic Lluís Companys i serà accessible per tots els ciutadans (s’espera una assistència de 30.000 persones), imitant així l’acte d’inauguració dels Europeus de Göteborg 2006 que va entusiasmar als organitzadors de Barcelona que van assistir-hi. És per això que la posada en escena és de suma importància. Durant tot aquest matí, les proves de so eren continues i ressonaven per tot Font de la Guatlla. Però tot el dispositiu ja està a punt. L’espectacle serà una barreja de llenguatge visual, amb predomini de la dansa i l’acrobàcia i on els atletes també seran protagonistes.

La durada de l’esdeveniment que tornarà a posar Font de la Guatlla en el centre mediàtic de tot el món, serà d’uns 90 minuts. Durant la desfilada dels atletes sonarà “Himno para Europa”, peça musical composta per Nacho Cano. Tot l’espectacle es podrà seguir per quatre pantalles gegants que s’instal•laran per tota l’avinguda Reina Maria Cristina. Al finalitzar la cerimònia inaugural, tots els assistents podran gaudir d’un concert, també gratuït, de La Troba Kung-Fú a la plaça Univers.


Fonts: Dept. Comunicació Campionat d’Europa d’Atletisme Barcelona 2010 i BTV.

dimecres, 21 de juliol del 2010

Polèmica 2.0

Qualsevol vei i veina de Font de la Guatlla que provi de buscar el seu barri a Google, es trobarà amb la sorpresa d’un vídeo del Youtube gravat per un veí del carrer Sant Fructuós. En ell apareixen uns treballadors col•locant les banderoles de la Festa Major del barri a les 3h de la matinada, de forma sorollosa i maltractant les mateixes banderoles. Sota el nick de “Lobohess1”, aquest veí de Font de la Guatlla acusa a l’Associació de Veïns de Font de la Guatlla de tot aquest rebombori i mala praxis: “Aquest any estem de crisis i he deduït (...) que aquest cop han encarregat el treball a una empresa de ‘pakis’, com anomenen per aquí als indis dels Pakistan. També veig que els ‘pakis’ viuen molt la nit; com l’empresa que està penjant els cartells a les tres de la matinada”. “No hi ha bastant soroll en aquesta puta ciutat, durant el dia i la nit, com per haver de continuar aguantant més i més incivisme i falta de respecte, ja com a norma general en aquesta societat desvaloritzada”, amplia “Lobohess1” en el text que acompanya el vídeo que va penjar al Youtube; “l’Associació de Veïns hauria de ser un dels eixos principals d’exemple...”.




Davant aquestes acusacions, FontdelaGuatlla.com ha volgut preguntar a l’Associació sobre aquest vídeo. "Aquesta empresa encarregada de penjar els cartells de la nostra Festa Major no la contractem nosaltres directament, per tant està fora del nostre abast la seva forma d'operar", explica Lluís Maté, president de l’Associació. "Per suposat, hauria d'haver procurat no molestar a cap veí, i, malgrat ser una empresa no contractada directament per nosaltres, contactarem amb ells per tal que no es reprodueixin aquests fets i convidem a aquest veí que ens visiti per tal d’atendre totes les seves qüestions i queixes. Això sí, tenen tot el dret del món en contractar a treballadors d’altres països”, recalca el president; “en cap moment, ni ara ni mai, hem fet res que destorbés el descans dels veïns i veïnes del nostre barri, al contrari, nosaltres som els primers en voler un barri sense soroll”.

divendres, 9 de juliol del 2010

"Som una Nació, nosaltres decidim"

La societat civil i política catalana té una cita el proper dissabte, 10 de juliol, a les 18 hores, a la cruïlla entre l’Avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia, en defensa de l’Estatut de Catalunya aprovat en referèndum i retallat, la setmana passada, pel Tribunal Constitucional. Amb més de 1.200 entitats adherides i més de 300 autobusos d’arreu, la participació serà multitudinària.


Al Districte de Sants-Montjuïc, s’ha organitzat una concentració prèvia a la Plaça Espanya, al costat de les Torres Venecianes, a partir de les 17 hores, per tal que totes les entitats dels seus diferents barris puguin anar a la manifestació tots plegats. L’acte està convocat pel Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, la Unió d’Entitats de la Marina i l’Associació de Veïns de Font de la Guatlla.


Font: Línia Sants

Font de la Guatlla s'agermana un any més amb Argentina

Per tercer any consecutiu l’Associació de Veïns de Font de la Guatlla, en col•laboració amb un grup d’argentins que viuen al barri i als entorns, va organitzar el passat dimecres a la tarda una trobada catalano-argentina en la que es van poder veure mostres culturals de les dues nacionalitats. “Pintura, folklore, música, dansa... són coses que s’han de compartir i la música ens fa créixer”, explica la Mª Carme Planas, coordinadora del Centre Cívic de Font de la Guatlla, a El 3.



La Camile ha estat una de les persones que va impulsar aquesta trobada i en la presentació de la festa es va decidir a dir unes paraules en català: “Ara fa tres anys que visc a Barcelona i tres anys que existeix l’intercanvi Argentina-Catalunya i tres anys que col•laborem amb el Centre Cívic de Font de la Guatlla”, va explicar abans d’agrair a totes les persones que fan possible que es faci aquesta festa.


Font: http://www.el3.org/

divendres, 2 de juliol del 2010

Un barri singular

La Festa Major de Font de la Guatlla, celebrada de l’11 al 20 de juny, i la revetlla de Sant Joan, han significat tot un èxit d’assistència dels veïns i veïnes del barri que cada cop més se senten més atrets per les múltiples activitats que organitzen l’Associació de Veïns Font de la Guatlla. Especialment, van tenir un èxit destacat la Nit Jove de Font de la Guatlla del divendres 18 de juny, organitzada per l'Esplai Turons i amb les actuacions d’Alicia Alomà i Son a Son, i la botifarrada del diumenge dia 20 de juny.

Al seu torn, més de 400 persones van gaudir de la revetlla de Sant Joan de Font de la Guatlla. “L’ambient és molt maco, la gent s’hi troba molt bé i a més la canalla pot fer i desfer sense que els seus pares s’hagin de preocupar”, explica Carme Balona, tresorera de l’Associació de Veíns, a Sants 3 Ràdio; “cada any hi tenim més gent”. Una millora continua d’un barri on, a diferencia d’altres indrets de la ciutat, el seu associacionisme trepitja cada vegada més fort. Les activitats veïnals no només mantenen el seu pes, sinó que cada any van a més en un barri que està més viu que mai. I és que Font de la Guatlla és un barri singular de Barcelona.