dilluns, 28 d’abril del 2008

En busca i captura dels ‘Black Panthers’

Els Mossos d’Esquadra van irrompre el passat dissabte al carrer Mèxic del barri Font de la Guatlla per fer una batuda a la discoteca Copacabana, un local d’ambient llatí on freqüenten els Black Panthers, un dels grups llatins presents a Barcelona. La batuda va començar a dos quarts de nou de la nit quan els agents van entrar a la discoteca, on hi havia més de 300 joves sud-americans, i va acabar a la matinada del diumenge quan es va haver registrat el local i identificat a tots els joves. En declaracions a FontdelaGuatlla.com un dels agents que va participar a la batuda va explicar que “és un control rutinari i que no s’havia de témer per la seguretat del barri”. L’agent també va remarcar “l’espectacularitat” del desplegament policial: Més de deu furgons, sis cotxes i dues ambulàncies.

Durant el dispositiu, anomenat operació Dingo, els Mossos d’Esquadra van detenir a cinc persones: Una d'elles per tràfic de drogues, ja que se li van trobar 8 dosis de cocaïna; dos joves més perquè tenien pendent un requeriment judicial i els altres dos per incompliment de la llei d'estrangeria, ja que no tenien els papers en regla. En el registre es va inspeccionar el local amb gossos ensinistrats a la recerca de drogues i en un espai reservat al personal s'hi van trobar indicis de consum de cocaïna, segons fonts policials. En el moment de l'entrada dels Mossos diversos clients es trobaven tancats en aquest espai. Al terra de la discoteca s'hi va trobar una navalla semi automàtica i dosis de cocaïna i haixix. A més, diversos testimonis de tota l’operació policial van assegurar a FontdelaGuatlla.com que van veure sortir a una persona de l’interior del local en llitera i atesa pels serveis mèdics que es van desplaçar amb els agents, informació que no han confirmat les fonts policials.

En quant al local del carrer Mèxic, denunciat nombroses vegades des de fa anys –quan era un after gay- pels mateixos veïns, la policia ha aixecat diverses actes administratives als responsables de la sala per incompliment de la llei de jocs i espectacles, ja que la discoteca incompleix la normativa pel que fa a portes d'emergència, per manca de servei de seguretat i per defectes en l’assegurança. Els Black Panthers és un dels grups llatins presents a Barcelona que no han emprès encara el camí de la reconversió cap a associació juvenil, com sí que han fet els Latin Kings i els Ñetas. Membres d'aquesta banda, que recull el nom dels joves negres que lluitaven pels seus drets civils els anys 60 als Estats Units, han estat implicats en alguns incidents violents a la ciutat i l'àrea metropolitana en els últims dos anys. Precisament els Mossos d’Esquadra saben que ara mateix els Black Panthers han declarat la guerra als Latin Kings i als Ñetas per fer-se amb l’hegemonia de la comunitat llatina. Fins ara el Departament d’Interior no havia admès l’existència d’aquestes bandes, però les morts de dos joves vinculades a baralles entre bandes a Girona i Rubí en les últimes setmanes han encès totes les alarmes. És aquest el motiu de l’operació Dingo: "Per evitar enfrontaments". La policia vol fer-los saber que els vigila.


Fotografies de Laura Guerrero (La Vanguardia) i Jaume Canut

3 comentaris:

mamarracho ha dit...

Ei hola!, fa molt de temps que no comentava per aquí, però sabía que publicaries una entrada sobre aquest tema.
Jo també he nombrat alguna cosa a la meva última. Primer em volia referir a aquesta part del teu texte: "diversos testimonis van assegurar que van veure sortir a una persona de l’interior del local en llitera i atesa pels serveis mèdics". Jo ja ho dic, haviem sentit alguna cosa de que havia estat ferit o mort algú, i lo més segur que sigui així encara que la policia ni el mitjans hagin volgut dir res. Però segur que alguna cosa més grossa de lo que deien ha passat, sino no es junten aquesta colecció de policies. Quan nosaltres vam passar ja no hi eren les amulancies i m'he quedat curt en les estimacions de cotxes jajaja.
També vaig fer una foto desde la mateixa posició que la teva però amb el mòvil, de molt mala qualitat, pero això no l'he penjat.
A veure que passa amb aquest local, que com també vas dir el seu dia, ja van tencar la sala que tenia al costat. Feia por passar ja per el carrer quan estaba oberta aquesta disco, això semblava el Bronx.

Salut!

Dani Ponsico ha dit...

Grande periodista! El nostres barri fa por noi!Bona crònica dels fets... lo millor la resposta delmosso: "és un control rutinari" jejejejeje sort d'això!

Rosa Varona ha dit...

esto es una verguensa
asi que vivimos en el mismo fucking barrio?
me in quimica street ;)