Sabíeu quina va ser la primera impressió de Messi sobre Barcelona? Doncs la vista per la finestra d'una habitació de l'Hotel Plaza de Plaça Espanya. El j


L'INEF Barcelona afrontarà demà (15:00 hores) l'anada de la final del Campionat d'Europa de clubs de rugbi femení contra el Montpeller RC francès.
El conjunt català, que s'enfrontarà al conjunt gal el pròxim abril de 2008, arriba a la final europea del rugbi femení després de ser la clara dominadora del rugbi espanyol. Fa tres anys consecutius que el conjunt català guanya la Copa de la Reina.
L'equip que juga i entrena al camp de la Foixarda, molt pròxim al barri, compta amb diverses jugadores internacionals, les quals van aconseguir un tercer lloc en l'últim Campionat d'Europa femení disputat a Madrid el passat abril.
Les veteranes Marta Carreras, Maite Delgado, Inés Etxegibel i Raquel Socíasas, nou fitxatge d'aquesta temporada, fins a les joves Clara Costa, Georgina De Swert, Ángela del Pan, Juliá Plá i Marta Pocurrul, entre d'altres jugadores, i passant per Etxegibel i Carreras que actuen de jugadores-entrenadores i que amb Marc Riera formen el cos tècnic, integren l'INEF Barcelona. Un equip dominador absolut del rubgi espanyol i europeu, però que es troben en l'absolut anonimat mediàtic i, el que és pitjor, en l'anonimat econòmic.
A partir d'avui, el Caixaforum organitza l'exposició 'Chaplin en imatges'. Es tracta de la primera gran exposició dedicada a Charlie Chaplin que es porta a terme a Espanya. L'exposició reuneix al voltant de 300 documents, principalment fotografies, pòsters, material documental i extractes de pel·lícules, alguns dels quals són inèdits. A través d'imatges, la mostra narra la història de Charlie Chaplin (l'actor i la figura pública), des de la creació del personatge de Charlot fins al final de la seva carrera.
'Chaplin en imatges' és una bona mostra per entendre la personalitat de Charlot, la seva transformació, la seva particular expressió corporal i els seus inconfusibles complements (bastó, armilla, bigoti, sabates i bolet), que varen acabar per representar per ells mateixos l'essència del personatge.
El nostre barri torna a figurar a la primera línia de la cultura nacional i espanyola. Un dels tants moments perquè els guatllencs demostrem que ens mereixem tenir el Caixaforum i a Chaplin al costat.
La cultura i espectacle de primer nivell ha hagut de passar per les catacumbes de locals d'assaig precaris, actuacions en teatres minúsculs o estudis d'art en habitacions precàries d'un pis encara més precari. Cal fer memòria i cuidar aquesta cultura i espectacle de 'baix nivell' (però no de menys qualitat). És per això que s'han de recuperar les catacumbes del carrer Mèxic.
El passat 14 d'octubre la Fórmula 1 va tornar a la muntanya màgica de Montjuïc. Feia més de 30 anys que no s'havien celebrat competicions en els més de 3.790 metres de l'antic traçat urbà. El primer patrocinador que va donar el seu suport a aquest circuit, ara tot just fa 75 anys (la marca torinesa Martini), va recrear el cap de setmana del 13 i 14 d'octubre la mítica prova de Fórmula 1 de la ciutat comtal.
Atents a no ferir les sensibilitats històriques d'aquestes carreres a Montjuïc, el circuit es va muntar amb tots els detalls, respectant el traçat i els elements originals: grades, boxes, arribada...Amb la presència d'una vuitantena de cotxes, que van ser exposats a l'avinguda Reina Maria Cristina, es va recrear època a època un traçat que mobilitzava dia i nit al barri de Font de la Guatlla.
Anteriorment hi havia diverses cites del motor que col·lapsaven el barri. Les 24h de motociclisme de Montjuïc i el Gran Premi de Fórmula 1. Els veïns de Font de la Guatlla es consideraven uns privilegiats de poder sentir els motors dels cotxes o motos des de casa. I el que ara seria una queixa, una manifestació i una campanya en contra el soroll i a favor del descans dels veïns, abans era un orgull i un signe d'identificació d'un barri que des d'abans de les Olímpiades del 92 (que van tornar a transformar la muntanya) ja vivia el món de l'esport.
Fa una setmana, Font de la Guatlla va despertar-se sense els contenidors de recollida selectiva que acompanyaven als d'escombraries convencionals al carrer Sant Fructuós. Motiu: A causa d'unes obres que s'estan realitzant al mateix carrer, cantonada amb carrer Sant Germà, BCNeta han desplaçat els contenidors d'escombraries a una zona d'aparcament de carga i descarrega del costat i han raptat els tres contenidors de recollida selectiva per facilitar el pas dels camions de l'obra. Els primers veïns que van baixar amb les set bosses de plàstic, vidre i cartró van trobar-se desorientats i totalment defraudats per haver fet l'esforç d'habilitar mil i una bosses i petits contenidors en els llocs més remots de la llar per intentar pregonar el nou dogma del cosmopolitisme urbanita: el reciclatge.
L'ordenança General del Medi Ambient Urbà, concretament al títol VI (Gestió de Residus) en el primer capítol, trobem:
"L'Ajuntament haurà de disposar, en la mesura que les característiques urbanes de les vies públiques ho permetin, del número de contenidors i distàncies de situació d'aquests, que facilitin els ciutadans i ciutadanes el compliment de l'obligatorietat de la recollida selectiva de les fraccions de paper/cartró, vidre i envasos lleugers, així com mantenir les dotacions d'elements de contenció actualitzades."
Per tant, “en la mesura que les característiques urbanes de les vies públiques ho permetin” no crec que s'escaigui a que unes obres particulars d'una immobiliària afectin a gran part del barri en la qüestió del reciclatge. “No paren de dir-nos que reciclem i ara no ens deixen. Que després no es queixin!”, es lamentava Paquita Vilar, veïna del barri. Amb Imma Mayol (ICV) al capdavant de l'àrea de medi ambient de l'Ajuntament de la ciutat, amb Eduard García (CIU) com a president del Consell Municipal del Districte de Sants-Montjuïc i amb Imma Moraleda (PSC) com a regidora del Districte, l'ordre de prioritats en tots els colors polítics s'ha fet evident i, davant d'una obra que ni va ni ve pel barri, no s'ho han pensat dos cops per eliminar la santa recollida selectiva que tant prediquen però que no deixen fer als guatllencs.
Coincidint amb el setanta-cinquè aniversari de la Font Màgica de Montjuïc, a partir d'aquest dissabte es podrà visitar l'interior de l'obra de Carles Buïgas. Durant els matins dels caps de setmana d'aquest mes s'obriran les portes, això sí, amb una assistència límit de cinquanta persones, a tots aquells curiosos que vulguin conèixer el misteri que fa funcionar la “màgia” de Montjuïc. A més, durant els dissabtes i diumenges d'aquest mes, els organitzadors repartiran bengales als assistents per participar a l'espectacle de llums i aigua que, per motiu d'aquest aniversari, compta amb noves peces musicals.
La popular Font Màgica va suposar el colofó a les obres realitzades a Montjuïc per l'Exposició Universal del 1929. La seva ambiciosa proposta, amb 460 plans i una gran complexitat tècnica per a l'època, va fer que alguns consideressin el projecte com una bogeria. Però 3.000 obrers van fer realitat el somni en menys d'un any i les Fonts van il·luminar l'Exposició. Actualment, després de diverses intervencions dels seus mecanismes, el llac compta amb uns tres milions de litres d'aigua, amb 2.600 litres en circulació per segon i fins a 54 metres d'altura.
Durant l'últim any han seguit l'espectacle més de dos milions i mig de persones. És, per tant, un dels grans reclams de Barcelona i parada obligatòria de qualsevol ruta turística. Si quan es visita qualsevol ciutat europea som capaços de fer cues quilomètriques per visitar un museu (quan viatgem apareix la febre cultural que es cura quan tornem), es podrien aprofitar aquestes jornades obertes per saber una mica més d'un dels monuments més emblemàtics del barri i, per si no fos poc, una de les nostres imatges de projecció internacional.
"Además del noble arte de realizar las tareas, existe el noble arte de
dejar las tareas sin realizar. El saber de la vida consiste en la
eliminación de todo aquello que no es esencial."
– Lin Yutang, escriptor xinès