dilluns, 20 d’octubre del 2008

“Iaia tranquil·la que els bombers vindran a buscar-te”

“Tranquil·la iaia que els bombers ja arriben! Tot anirà bé”. Paraules balsàmiques des d’un telèfon mòbil del nét de l’Enriqueta Martínez, de 84 anys i veïna del 1r 2a, porta amb porta del pis on va originar-se l’incendi. El nét de l’Enriqueta feia tot just deu minuts que havia marxat del pis quan van sentir la forta explosió que va destruir la canonada de gas i va adonar-se que es tractava de l’immoble de la seva àvia. Ràpidament la va trucar però quan va arribar els bombers ja no el van deixar passar: “Iaia, no tanquis amb clau que els bombers vindran a buscar-te a casa. Mentrestant tanca’t a una habitació”. D’allà mateix la van treure els bombers, que amb les claus del seu nét van poder accedir al pis. “Sentia molts sorolls, com de vidres i fustes trencant-se, i crits", va declarar posteriorment al diari El Periódico.

L’explosió de la canonada de gas va propagar l’incendi per tota la finca: vuit dels 18 pisos han quedat molt afectats. En declaracions al mateix diari, Pablo Veiga, veí del 2n 4a, va afirmar que té “tot el pis cremat, tret d’una habitació”. La mateixa on es va refugiar la seva mare, de 81 anys, fet que li va salvar la vida. La dona va ser ingressada a l'Hospital Clínic, però va ser donada d'alta al llarg del dia d'ahir. Una altra dona i el seu fill segueixen hospitalitzats.

Els veïns van poder tornar a entrar a casa seva al matí per recollir les seves pertinences més bàsiques, però no podran tornar-hi a viure fins d'aquí a tres mesos. Dels 25 veïns afectats per l'incendi, quinze van ser allotjats a l'Hotel Plaza i vuit més van preferir instal·lar-se a casa de familiars. L’Associació de Veïns de Font de la Guatlla ja s’ha ofert a cedir les seves instal·lacions de forma gratuïta per tal que els veïns damnificats les puguin utilitzar per celebrar-hi les reunions corresponents.