divendres, 10 d’octubre del 2008

La història interminable

El bloc de pisos de protecció oficial del carrer Valls amb Rabí Rubèn segueix buit. Fa més de dos anys i mig que està construït i, sorprenentment, segueix desocupat. En un principi anaven destinats a les famílies afectades pel PERI d’Hostafrancs però a última hora es va decidir ubicar a les famílies afectades de l’expropiació i reallotjament de les casetes del turó de Font de la Guatlla. Ja fa un any que Javier Fernández, el llavors vocal d’urbanisme de l’Associació de Veïns Font de la Guatlla-Magòria, esperava que “per Setmana Santa [de 2007] tots els veïns del Turó estiguessin reallotjats”.

Un any després tot segueix igual. Els divuit veïns del Turó segueixen malvivint a les casetes mentre que els pisos nous segueixen desocupats. És tal l’espera, que el districte ha hagut de contractar un vigilant nocturn per evitar l’entrada als pisos buits. Però el que era un flamant bloc nou de pisos, ara és un immoble deixat de la mà de Déu. “En el pati interior han crescut males herbes i segurament és un niu de rates i porqueria”, analitza Nella Guillén, nova vocal d’urbanisme de l’Associació, a Barcelona TV. La televisió local no ha estat el primer mitjà de comunicació en fer-se ressò de tal irregularitat, fa més d’un any el diari Avui també va denunciar-ho.

“El procés s’ha allargat degut a la complexitat de les negociacions”, s’afirma des del Districte de Sants-Montjuïc. Dels divuit veïns, “ja n’hi ha vuit que estan d’acord en el reallotjament, però fins que no n’hi hagin deu no es començarà el pla”. “És un procés llarg perquè s’han de fer les coses bé. Se li ha de concedir un pis oficial realment a aquell que s’ho mereix”, afirma Imma Moraleda, regidora de Sants-Montjuïc.